czwartek, 6 marca 2014

Ciasto drożdżowe

Dawno, dawno temu... zaraz po ślubie kupiliśmy automat do pieczenia chleba. Chleb upiekłam chyba z dwa razy, później  sprzęt zapakowałam i tak się z nami przeprowadzał, w każdym następnym mieszkaniu pozostając w pudełku. Dopiero podczas tego przemeblowania zabrakło mi miejsca żeby gdzieś upchnąć to pudło i takim sposobem wyciągnęłam automat i zaczęłam od nowa sprawdzać co on potrafi.

A muszę przyznać że potrafi sporo :
- pieczenie chleba
- pieczenie ciasta
- wyrabianie ciasta np. na pierogi, makaron itp.
- robienie konfitury

Upieczenie chleba w tej maszynie nie wymaga praktycznie żadnej pracy, trzeba tylko w odpowiedniej kolejności wsypać składniki, wybrać program i po 3 godzinach wyjmujemy chlebek.
W domu pachnie cudownie, smak chleba też zupełnie inny niż ze sklepu. W internecie jest masa przepisów, a i samemu można trochę potworzyć;) Tak więc co jakiś czas pojawi się na blogu przepis na "coś" z automatu.

Dziś przepis na ciasto drożdżowe
Ciasto pyszne i pięknie wyrosło ( na zdjęciu jest przekrojone na pół )




Przepis znaleziony tu

3/4 szkl mleka 
2 jajka 
szczypta soli 
1/2 szkl oleju 
zapach 
3 szkl maki 
100 g cukru 
2 łyżeczki drożdży 

program BASIC 
skórka LIGHT 


3 komentarze:

  1. on zagniata pięknie ciasto na pierogi :) wypróbowałam i jest super gładkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale głodna się zrobiłam ...mniam

    OdpowiedzUsuń